mijnpapegaaibijt.nl
  • Home
  • Oorzaken
  • Praktische tips
  • Hulp nodig?
  • Contact

Oorzaken

Er zijn verschillende redenen voor een vogel om te bijten. Soms bijt een vogel omdat hij gewoon zijn omgeving aan het onderzoeken is. In dit geval is er geen sprake van agressie. Hieronder staan verschillende redenen beschreven waarin een vogel wél agressie kan vertonen.
​

Territoriale agressie

Foto
Territoriale agressie is een vorm van agressie die de papegaai laat zien als iets of iemand in de buurt komt van zijn territorium. Het territorium is het persoonlijk gebied dat door de papegaai wordt verdedigd. Voor sommige papegaaien kan de kooi of een specifieke zit/slaapstok het territorium zijn en kan een hand in de kooi of een vinger door de tralies als indringer gezien worden en zal fanatiek worden aangevallen. Veel papegaaien zullen in bepaalde tijden van het jaar (wanneer de hormonen opspelen), meer van deze territoriale agressie laten zien. Dit is in feite normaal, natuurlijk, soorteigen gedrag, al zal de gemiddelde eigenaar daar anders over denken!

Redirectie agressie

Foto
Dit ontstaat als de papegaai zijn agressie niet kwijt kan bij die- of datgene wat de agressie veroorzaakt. Een papegaai kan op de schouder van zijn eigenaar zitten, terwijl een vreemde hem benadert. De papegaai kan dan plotseling zijn eigenaar bijten, terwijl de agressie eigenlijk voor de vreemde bedoeld was. Als een papegaai een sterke band heeft met 1 persoon in het gezin en er bijvoorbeeld een partner van deze persoon te dicht bij de geliefde persoon van de papegaai komt, zal de persoon die zich het dichts bij de snavel bevindt worden gebeten.

Intraspecifieke of sociale agressie

Foto
Dit is een vorm van agressie tussen papegaaien onderling. Het kan voorkomen bij vogels die niet of nauwelijks zijn grootgebracht door soortgenoten en niet met ze zijn opgegroeid. Ook een teveel aan vogels in een beperkte ruimte kan leiden tot sociale agressie. In het wild gebeurt dit meestal om een indringer te verjagen en om ongewenst lichamelijk contact met de ander te vermijden.

Angstagressie

Foto
Een papegaai is een prooidier en kan zich bedreigd voelen als mensen hem benaderen en willen aaien/aanhalen of als hij moet opstappen. Een papegaai zal wegvliegen wat hem door zijn natuurlijke instinct wordt ingegeven als hij zich in een bepaalde situatie niet prettig voelt of bang is. De papegaai zal eerst signalen afgeven als hij een bepaalde situatie als onprettig ervaart en als deze signalen worden genegeerd zal dit resulteren in bijten. Een beet in de vinger heeft vaak als resultaat dat men de papegaai met rust laat en zal derhalve herhaald worden. Uiteindelijk zullen angstsignalen achterwege blijven en zal de papegaai alleen nog bliksemsnel agressie inzetten als hij zich bedreigd voelt. Een extreme vorm van angst noemen we trauma. Agressie door pijn hangt samen met angstagressie. Daarom moet een vogel die 'onverklaarbare' agressie vertoont, altijd voor medisch onderzoek naar een vogelarts.

Agressie door teveel opwinding

Foto
Het is goed om dagelijks met uw papegaai te spelen, aangezien dit de band tussen u beiden versterkt. Toch kan het gebeuren dat u tijdens een spelletje in uw vinger gebeten wordt omdat de vogel iets wil onderzoeken en in zijn enthousiasme bijt. Dit is niet als agressie bedoeld, maar komt door opwinding of nieuwsgierigheid. Een papegaai waarvan tijdens een training op het verkeerde tijdstip te snel of te veel gevraagd wordt, kan in zijn verwarring en frustratie ook agressief reageren. Ook als een papegaai een teveel aan prikkels ontvangt, doordat er ineens heel veel drukte en actie om hem heen is (lawaai en harde opgewonden stemmen), kan de papegaai hierdoor zodanig opgewonden raken dat hij zal bijten als u hem op dat moment benadert.

Geconditoneerde agressie

Foto
Een papegaai zal niet zonder reden agressie inzetten: het dier wil hier iets mee bereiken. Geconditioneerde agressie is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van agressie. Het kan ontstaan als de eigenaar een handeling uitvoert die de papegaai als onprettig ervaart. De papegaai kan het bijvoorbeeld geleerd hebben tijdens het terugzetten in zijn kooi. Als de papegaai op de hand van zijn eigenaar de kooi nadert en de papegaai liever uit de kooi wil bljven, kan hij de eigenaar bijten. Als de eigenaar schrikt en de papegaai vervolgens los laat, heeft de actie van de papegaai succes en zal derhalve herhaald worden. De vogel heeft geleerd zijn omgeving te controleren door het inzetten van agressie.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.