mijnpapegaaibijt.nl
  • Home
  • Oorzaken
  • Praktische tips
  • Hulp nodig?
  • Contact

Praktische tips

Eerst naar de dierenarts

Foto
Allereerst is het natuurlijk van belang dat u de mogelijkheid dat de agressie door pijn wordt veroorzaakt uitsluit. Dat kan alleen door een medisch onderzoek door een in vogels gespecialiseerde dierenarts. Vervolgens dient u te weten waardoor de agressie wordt veroorzaakt, aangezien bijvoorbeeld angstagressie een andere aanpak vergt dan territoriale agressie. Gedragstherapie door een goede en gediplomeerde therapeut kan u hierbij helpen zodat de relatie tussen u en uw papegaai verbetert, waarbij agressie geen rol van betekenis meer hoeft te spelen.

Bedenk dat alles wat de vogel doet, ieder gedrag dat hij vertoont, een reden heeft. Misschien leverde zijn beet hem op dat hij niet terug in de kooi hoefde, ging de partner van zijn favoriete persoon op een stoel verderop zitten of kreeg de papegaai meteen een nootje toen hij dreigde te bijten. Een papegaai zal gedrag dat hem voordeel oplevert altijd herhalen.
Als een papegaai een keuze wordt gelaten tussen vluchten of vechten, zal vluchten de eerste reactie van de vogel zijn. Agressie bij papegaaien is dan ook het voorspelbare resultaat van onze (verkeerde) omgang met de papegaai en de (onnatuurlijke) leefomgeving die wij voor hem creëren. Er bestaat geen twijfel over het feit dat bijten meestal een geconditioneerde aanpassing is, als resultaat van het te ver, te snel en te dwingend pushen van de papegaai.
Het is belangrijk om stress bij de papegaai te kunnen herkennen en deze vervolgens weg te nemen. Kennis van lichaamstaal van papegaaien kan misverstanden tussen vogel en eigenaar voorkomen die tot verwondingen en gedragsproblemen zouden kunnen leiden.

Helpt straf?

Foto
Bij het trainen en opvoeden van papegaaien is het beter geen enkele vorm van straf te gebruiken, omdat dit tot serieuze gedragsproblemen kan leiden, zelfs al lijkt in eerste instantie de straf het gewenste resultaat op te leveren. Het gebruik van geweld om agressie of angst van papegaaien te verminderen, werkt op de korte termijn voor een bepaalde periode. Daardoor wordt het gebruik van geweld vaker toegepast omdat het de gebruiker het idee geeft dat het effectief is. Het is niet alleen onnodig maar ook schadelijk voor de relatie met uw papegaai. Er is geen enkele reden om uw vogel te slaan, tegen hem te schreeuwen, hem op de grond te gooien, voor langere periodes zijn kooi met een doek af te dekken, de papegaai met een handdoek in bedwang te houden, hem voor straf met water nat te spuiten, de papegaai van zijn zitstok af te duwen, de vogel te schudden of hem te dwingen snel en herhaaldelijk van de ene op de andere hand te laten stappen ('ladderen') tot de papegaai uiteindelijk het verzet opgeeft en zich overgeeft. Papegaaien die op deze manier worden behandeld zullen stress krijgen en het is vaak de oorzaak van het ontstaan van gedragsproblemen. Aangeleerde hulpeloosheid en geestelijke uitputting wordt vaak door de eigenaar verward met het idee dat de papegaai zich heeft aangepast en graag aangeraakt en vastgehouden wil worden. Deze effecten zijn meestal echter maar tijdelijk en na verloop van tijd zal het angstige of agressieve gedrag van de papegaai weer terugkomen.
Onderzoek heeft de negatieve effecten van straffen aangetoond. Het dier onhoudt zich van elke interactie wat zelfs kan overgaan in apathie, escaleert in agressie of vertoont zelfs fobisch gedrag.

Deskundige hulp

Als de papegaai probleem gedrag vertoont, moet u zich eerst afvragen of het onredelijk is om te verlangen dat de vogel een bepaald gedrag staakt. Is het probleemgedrag een gevolg van het niet tegemoet komen aan de eisen die het houden van een papegaai in de huiskamer nu eenmaal stelt? Is het gedrag wat u ervaart als probleemgedrag misschien in feite natuurlijk gedrag van de papegaai? Is er een positieve techniek die gebruikt kan worden in plaats van straffen? Het gebruik van uitsluitend positieve leertechnieken resulteert in goed gesocialiseerde, onafhankelijke en zelfverzekerde papegaaien. Positieve leertechnieken kunnen eindeloos toegepast worden en zijn uiterst effectief. Het maakt het gebruik van dwang en deze inmiddels verouderde technieken volkomen overbodig. Angstgedrag en zelfs fobisch gedrag kunnen o.a. door het systematisch en vooral stapsgewijs ongevoelig maken van de papegaai voor iets dat angst veroorzaakt verholpen worden. Het juist interpreteren van de lichaamstaal van de papegaai kan bijten voorkomen. Als daarnaast consequent het gewenste gedrag wordt beloond en ongewenst gedrag wordt genegeerd, zal het ongewenste gedrag afnemen en uiteindelijk verdwijnen.  
Wacht niet te lang met het inschakelen van deskundige hulp. Gedragstherapie door een goede gediplomeerde gedragstherapeut kan u een heel eind op weg helpen naar een verbeterde relatie met uw papegaai, waarbij agressie geen rol van betekenis meer hoeft te spelen. 
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.